Perusjuttujen viilailua

Kuva: Mira Sinisalo


Maanataina olikin sitten vuoden viimeiset toko-treenit. Illan agendaksi valitsin perusjuttujen viilailua.  Perusasentoja ja maahanmenoa sekä kuuntelutreenejä. Tarkoituksena olisi muistutella ja herätellä Noaa näistä perusasioista, jotta saadaan kokonaisuuksista kauniimpia. Rustasin treenien jälkeen seuraavanlaiset muistiinpanot:
  • Perusasentoharjoituksia. Laita Noa ylityöskentelemään kääntymällä itse juuri kun on tulossa perusasentoon. Pidä hartiat suorana, jos pitää auttaa, auta vain kädellä. Jos vaatii auttamista, vain kehu, mutta ei palkkaa. Ota mukaan oikeisiin suorituksiin myös pelkkä hyvä ja iso sosiaalinen palkka, jonka jälkeen uusi suoritus ja normipalkka. Tätä samaa harjoitusta kannattaa tehdä myös noutokapulalla.
  • Sivulta maahanmeno voisi olla napakampi. Samoin ylöstulo. Ota mukaan välillä nopea jalka-apu, jolla saa maahanmenosta napakamman ja suoremman. Palkkaa koiran vasemmalta ulkopuolelta korostetusti. Ylöstuloon ota käsikosketus. Vahvista ensin pelkkää käsikosketusta.
  • Kuuntelua. Jätä koira seisomaan, käänny selin koiraan ja anna käsky (istu/maahan). Tässä hyvä olla esimerkiksi käsipeili oikean suorituksen tarkastamiseksi. Jos koira ei meinaa ymmärtää, katso koiraa ihan silmäkulmasta. Noa kuuntelee heti huonommin, kun näkee etten minä näe sitä. Jos katsoo silmäkulmallakin, niin kuuntelee paremmin ja kiltimmin. Palkka vain heti oikein tehdyistä suorituksista, jos pitää korjata kehu ja kerro, että on tehnyt oikein mutta ei palkkaa. Kuuntelua on myös niin, että jättää tekemättä väärällä käskyllä (esimerkiksi sanoilla jotka eivät tarkoita mitään).
  • Muista, että ei kolmea epäonnistunutta suoritusta enempää peräkkäin. Tarpeen mukaan helpota koiraa.
  • Variaatiota ja kuuntelua Noan kisamaisiinkin treeneihin. Tee liikkeet eri tavalla kuin normaalisuoritus olisi. Jätäkin seisomaan, jatkakin seuraamista yms. Vaihtelua, ettei Noa osaa odottaa mitä on tulossa seuraavaksi. Noalle voisi tehdä kisamaisia palkattomia treenejä ihan ilman mitään virallisia liikkeitä.  Ihan sama mitä tehdäänkään niin tehdään vaan muutamia juttuja palkatta ja loppuun superpalkka. Pitää mielenkiintoa yllä ja laittaa kuuntelemaan. 
  • Paikkaistumiseen motivaatioistuminen, jossa laitetaan ruoka tai lelu jalkojen väliin. Noa teki paikkaistumisen hyvin, mutta loppua kohden sen vatsalihakset löystyivät. Pysyi kyllä istumassa, mutta olisi voinut olla ryhdikkäämmin. Kestää kyllä minuutin, kahta tuskin. 
  • Keskuteltiin, että koiran pitää osata liikkeen osat kunnolla ennen kuin pystyy soveltamaan niitä kokonaisissa liikkeissä. Noalla eri kriteerit kuin minulla.
  • Tapsan kokeesta haetaan vikalistaa. Keskitytään saamaan hyvä ja tasainen vire seuraamiseen. Tehdään vain erilaista palkatonta treeniä ennen kisaa. Ei juurikaan kokonaisia liikkeitä. Ruudun ja merkin voi muistutella. Ei mennä tavoittelemaan tähtiä, sillä Noa ei ole kokonaisuudessaan vielä valmis.
Eli lähiviikkojen suunnitelmana on treenailla Noan kanssa kevyesti enemmänkin kuunteluhommia. Vähän muistutella ruutua ja merkkiä sekä tehdä erilaista palkatonta treeniä. Kotona Noan kanssa kuunteluharjoitukset sujuvat todella hyvin. Noa on saanut kaukojen vaihtoihin tosi paljon nopeutta. Nyt pitää siirtää treenit häiriöisempään ympäristöön kunhan löydetään kenttä, joka ei muistuta luistinrataa. Tapaninpäivänä käväistään Jyväskylässä kokeessa hakemassa treeni-intoa tammikuulle!


Kommentit