Kisaa, koulutusta ja treeniä


Viime kerralla mainitsin ilmoittaneeni Noan rallytokon voittajaan VAUn kisoihin Lahteen. Arvio kisakunnosta osui tällä kertaa oikeaan ja korkkasimme voittajaluokan 87 pisteellä, joka riitti yllätykseksemme luokkavoittoonkin. Noottia saatiin vinoista käännöksistä oikealla puolella seuratessa. Pari uusintaa mahtui myös mukaan, mutta yhtään kylttiä ei mennyt nollille. Noa oli kisapaikalla rento ja siitä näki heti, että tänne tultiin tekemään hommia yhdessä. Kisasuoritus nosti ohjaajan jännityksen sen verran korkealle, että Noassa näkyi pieni lamaantuminen, mutta se toimi kyllä tähän nähden ihan mukavasti. Pieniä äännähdyksiä suorituksen aikana kyllä lähti. Kaiken kaikkiaan hyvä kokemus meille molemmille! Onnistuminen antoi kisamaiseen tekemiseen taas vähän lisää itsevarmuutta. Ehkä me osataan kuitenkin jotain, vaikka epätoivo meinaa välillä hiipiä.


Lauantaina suunnattiin Noan kanssa Lietoon Jirka Vierimaan palkkaukseen keskittyneeseen koulutuspäivään. Pitää tästä kirjoitella ihan oma postauksensa, mutta yhteenvetona päivästä jäi käteen ihan hyviä ajatuksia miten erilaisia vahvisteita voi hyödyntää omassa koulutuksessa. Koulutuspäivä vahvisti ajatustani siitä, että koirankoulutus on niin paljon enemmän koiran tunnetilojen hienosäätöä kuin pelkkää kehumista ja palkkaamista onnistuneista suorituksista. Mistä päästäänkin taas siihen kuinka ensiasteisen tärkeää on suunnitella omat harjoituksesta kunnolla omista tavoitteista ja kriteereistä lähtien koiran sen hetkistä mielentilaa unohtamatta. Kamalan vaikeaa, mutta hirveän koukuttavaa..


Viime viikolla ohjatut treenit jäivät välistä työkiireiden vuoksi. Tänään onneksi päästiin taas Ninan valvien silmien alle tokoilemaan. Omat ajatukset eivät olleet väsymyksen vuoksi ihan läsnä ja tein vähän hölmöjä virheitä pitkin treeniä. Kokonaisuudessaan kuitenkin jälleen hyviä pointteja. Valitsin harjoituksiksi peruutusta, merkinkiertoa, jäävien erottelua sekä palkaton treeni loppuun.
 • Peruuttamisessa MINUN pitää rauhoittua, eikä peruuttaa ja sählätä ja palkata nopeasti. Rauhallinen peruutus, aloita aina koiranpuoleisella jalalla. Palkkaa Noaa muutaman askeleen jälkeen vaikka luopumisen kautta niin, että omat jalat ovat erillään toisistaan (näin Noalla ei ole tarve istua palkkauksen aikana). Ja jatka peruuttamista palkkauksen jälkeen. Tätä voi myöhemmin soveltaa niin, että palkka muuttuu pelkäksi kehuksi.
 • Merkin kierrossa ollaan nyt todettu, että punaisen merkin erottaminen vihreältä keinonurmelta on Noalle haastavaa. Tänään tehtiin vähän vaaleammalla merkillä, ja bongailut onnistuivat hienosti vaikka merkin paikkaa aina siirrettiin. Perusasentoa kierron jälkeen pitää vahvistaa.
 • Jäävissä Noaa voi helpottaa niin, että hidastaa itse vauhtia jolloin Noalla jää enemmän aikaa ajatella. ISTU-käsky voisi muokata pikkuhiljaa ITU-käskyksi, jotta se ei menisi niin helposti sekaisin seisomisen kanssa.
 • Palkattomassa hajut häiritsi noudossa. Perusasennot olivat vinoja. Nenä meni maahan luoksetulon jätössä. Merkkiä ei bongannut vasta kuin sinne juostessa. Loppuun vielä uusittiin nouto, joka oli nätimpi. Mutta fiilis oli hyvä ja Noa reagoi hyvin sosiaaliseen palkkaan. Se teki selkeästi minun kanssa enemmän mitä aiemmin. Muistutuksena Ninalta, että omat kriteerit pitää täyttyä myös palkattomissa harjoituksissa. Jos tekee väärin, niin pitää korjata ja kehua. Harjoitus ei mene siitä pilalle, nämä ovat kuitenkin niitä, jossa pystyy koiran korjaamaan tekemään oikein. 
 • Kotiläksyksi perusasentotreeniä. Näissä kriteerit ovat löystyneet. 
Pitäisi rueta katsomaan Virkusta kisoja ja suunnitella mihin sitä nyt sitten keväällä tähdättäisiin. Noa osaa kaikki liikkeet, kunhan saadaan paketti pysymään vaan kasassa.  Ehkäpä maalis-huhtikuun vaihde olisi meille sopiva mennä metsästämään ykköstulosta.

Kommentit

 1. Hurjasti onnea rallatteluvoitosta!
  Mielenkiinnosta kyselen, tuliko ääntelystä miinuksia? Meille tuli viime kisoissa kokonaisvaikutelmaan muutamasta piippaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tältä tuomarilta ei yllättäen piippauksista miinuksia tullut. Joku tuomari on kyllä niistäkin meitä sakottanut sakottanut, mikä on kyllä mun mielestä ihan oikein.

   Poista
  2. Toki olisihan se suotavaa, että olisivat linjassa keskenään niinkuin tokossa, jossa varmasti ropisee pisteet ääntelystä ::

   Poista

Lähetä kommentti